Zeci de plaje neamenajate pe litoral: „Ne mai mirăm că ne pleacă turiștii la greci și la turci” FOTO

0
Publicat:

Un număr de 86 de sectoare de plajă, de pe tot litoralul românesc, nu au fost încă închiriate de Apele Române, deci nu sunt amenjate cu șezlonguri, umbrele și beach-baruri. Această situație îi nemulțumește foarte tare pe operatorii de plaje.

 Plajă din Vama Veche neamenajată. Sursa FOTO Facebook Oana Ursu
Plajă din Vama Veche neamenajată. Sursa FOTO Facebook Oana Ursu

Situația se repetă an de an: Administrația Națională Apele Române întârzie foarte mult cu organizarea licitațiilor pentru închirierea sectoarelor de plajă, pentru care fostele contracte au expirat.

Așa s-a întâmplat și anul acesta: deși suntem la jumătatea lunii mai, iar primii turiști au sosit deja, 86 de sectoare de plajă, din Constanța, Mamaia, Costinești, Eforie Nord și Vama Veche, nu au scoase la licitație.

„Având în vedere publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii privind modificarea și completarea anexei la HG nr. 183/2020 privind aprobarea închirierii unor bunuri imobile proprietate publică a statului, aflate în administrarea Administrației Naționale „Apele Române", vor fi inițiate procedurile de licitație pentru sectorele de plajă neînchiriate, perioada de închiriere prevăzut fiind de până la 10 ani. De asemenea, au fost înscrise în cartea funciară toate suprafețele de plajă nou create prin înnisipare", se arată în răspunsul ANAR, cu privire la situația plajelor de pe litoral.

Plajă în Vama Veche neamenajată FOTO Facebook Oana Ursu
Plajă în Vama Veche neamenajată FOTO Facebook Oana Ursu

Evident, această situație va dura: după publicarea anuțurilor se va organiza licitația efectivă, se vor analiza ofertele, apoi urmează o perioadă de depunere a contestațiilor pentru ca abia după operatorii de plajă să se poată apuca efectiv nu de amenajare, ci de obținerea documentațiilor pentru amenajare, respectiv avizele și autorizațiile de la primării și Agenția de Mediu, procedură care durează, în cel mai fericit caz, încă 30 de zile.

Nemulțumiri în industria ospitalității

Cu mâinile legate în acest moment, dar și cu dorința de a oferi totuși facilități turiștilor care vin pe litoral, operatorii de plajă spun că nu au altă soluție decât să încerce să ocolească legea, cu riscul de a fi sancționați.

„Imediat după ce câștig licitația, eu mă voi apuca să amenajez plaja. Dacă mă pun în legalitate cu tot, m-aș apuca de pus sezloguri în septembrie. Așa pun tot, pun și beach bar, iar dacă vin să mă amendeze, nu au decât. Contest amenda, ne judecăm, oricum nu mă pot amenda de două ori pentru același lucru", a declarat un om de afaceri, care ar vrea să închirieze o plajă din Costinești.

Plajă în Vama Veche neamenajată FOTO Facebook Oana Ursu
Plajă în Vama Veche neamenajată FOTO Facebook Oana Ursu

„Ei ne obligă să funcționăm ilegal. E bine că au mărit perioada de închiriere la zece de ani, de la doi‑trei ani, pentru că te motivează să faci investiții. E rău că, dacă stăm după ei, sezonul ăsta e ratat și turiștii nu au decât să vină cu umbrelele de acasă", a afirmat un alt operator de plajă din Constanța.

„Ca adult nu poți călca pe acolo, darămite un copil!”

Lică George, președintele Asociației Patronal Eforie, spune că, cel puțin, în stațiunea sa, situația este cu atât mai gravă cu cât aici s-au făcut înnisipări.

„Plajele nu sunt conforme, cei care le-au înnisipat și Apele Române nu le-au pregătit încât să fie cu nisip fin. Sunt zone în care plajele sunt mult prea înalte. Sunt foarte multe scoici, iar astă iarnă s-au făcut dune de un metru înălțime. Apele Române au împrăștiat aceste scoici din dune și de la înnisipare, pur și simplu pe toată plajă. De exemplu pe 100 de metri între Steaua de Mare și Debarcader toată suprafața e numai cu scoici tăioase. Ca adult nu poți călca pe acolo, darămite un copil!”, spune George Lică.

Plajă în Vama Veche neamenajată FOTO Facebook Oana Ursu
Plajă în Vama Veche neamenajată FOTO Facebook Oana Ursu

Deși a făcut nenumărate adrese pentru ca autoritățile să vină și să remedieze situația, nu a primit niciun răspuns de la acestea.

„Avem multe neajunsuri, din păcate, și ne mirăm după aceea că ne pleacă turiștii pe la bulgari, la turci, la greci. Oricine din mediu privat, vă spun cu mâna pe inimă, face multe eforturi. Nu vorbesc numai de operatorii de plajă, dar și cei din zona de cazare și alimentație publică au încercat să ridice standardul, să copieze ce este bun în afară și ar trebui să ne ajute cumva și autoritățile", a mai declarat George Lică.

Cu privire la întârzierea atribuirii sectoarelor de plajă, presedintele asociației patronale Eforie a caracterizat situația ca fiind „foarte gravă”.

„Noi ne dorim ca aceste demersuri, de îndată ce se încheie un sezon toamna respectivă, să pornească deja noile proceduri pentru aceste plaje, pentru a se putea obține la timp toate avizele și apoi să stai liniștit primăvara, să-ți amenajezi sectorul de plajă, nu să ajungem în astfel de situații!”, a afirmat acesta.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite